Honderd hoge dagen

(2020; roman)

 

Plaats van handeling: Jeddah, Wenen.

Tijd van handeling: 1792 - 1826 en 1980 - 1989.

Onderwerp: Het leven van Beethoven die ondanks zijn doofheid in steeds sterkere mate zijn eigen geluk opoffert voor zijn muziek. De ontmoeting van Beethoven met Luuk Hefter, kraanmachinist in Jeddah. De korte periode waarin Luuk omgaat met zijn nichtje Mira die ondanks haar epilepsie dezelfde fanatieke wil toont om te kunnen dansen.

De vrolijke verrijzenis van Arago

(2018; roman)

 

Plaats van handeling: Alto Adige, Leiden.

Tijd van handeling: 1999, 1922.

Onderwerp: Een vijftienjarig meisje zwerft met een jonge vos door het noorden van Italië en door Oostenrijk. Er groeit een diepe vriendschap tussen hen. Hun geluk is compleet als ze een thuis vinden bij Paul Ehrenfest, de Leidse fysicus bij wie rond 1925 Albert Einstein en de aantrekkelijke Niels Bohr logeren.

Retourschip De Liefde

(2015; novelle)

 

Plaats van handeling: Den Haag, China.

Tijd van handeling: 2010.

Onderwerp: Florianne Dodenbier, callgirl, wordt tijdens een bootreis naar Oost-Azië door Chinezen van boord gehaald en naar een gestrand en volledig opgetuigd VOC-schip gebracht. De vijf Hollanders die daar wonen, proberen haar ervan te overtuigen dat zij in de zeventiende eeuw leven. Haar groeiende enthousiasme voor het wonder van deze geconserveerde tijdbel wint het van haar scepsis.

Door de waterspiegel

 

(2014;roman)

 

Plaats van handeling: Den Haag, Spanje en Oostenrijk.

Tijd van handeling: 1938, het decennium na de tweede wereldoorlog en later.

Onderwerp: in de laatste jaren van de geallieerde bezetting van Oostenrijk raken een Nederlandse jongen en een Oostenrijks meisje verliefd. Als de jongen later

waterbouwkundig ingenieur is, komt hij te werken in Spanje waar een dorp onder water gezet wordt. Op een dwaaltocht door Europa keert hij terug naar Oostenrijk waar hij het verhaal krijgt te horen van het verleden van zijn joodse geliefde.

Alles kantelt

 

 

(2010; roman)

 

 

Plaats van handeling: Den Haag en West-Duitsland.

Tijd van handeling: de jaren 70 van de twintigste eeuw.

Onderwerp: een man ontmoet zichzelf als achtjarige jongen. Ze reizen samen naar

toneelvoorstellingen in Duitsland en ondervragen elkaar over de liefde van de jongen voor het Duitse meisje Rosemarie dat vlak na de oorlog in huis is opgenomen.

 

Litteraire Witte- prijs 2012

Een ijzersterke jeugd

 

 

(2009; novelle)

 

Plaats van handeling: Zuid-Duitsland.

Tijd van handeling: de jaren 30 van de twintigste eeuw.

Onderwerp: in een dorp is het zoontje van de burgemeester plotseling verdwenen. De moeder is wanhopig en roept de hulp in van de nazipartij die vier afgevaardigden stuurt om orde op zaken te stellen. De vier nemen hun intrek in een van de grootste huizen en dwingen de veertienjarige Augustine hen te verzorgen.

Dünya

 

 

(2007; roman)

 

 

Plaats van handeling: Turkije.

Tijd van handeling: de jaren tussen de wereldoorlogen.

Onderwerp: Simon en Otto, twee Nederlandse jongens komen via het Engelse leger terecht in het verwoeste Turkije van na de eerste wereldoorlog. Zij stelen een kind en voeden dat op als de dochter van Simon. Simon werkt in de vliegtuigfabrieken van Atatürk, Dünya die naar het platteland verbannen is, verzorgt het gezin en geeft het meisje haar Turkse afkomst terug.

 

Nominatie AKO Literatuur Prijs

Mijn soevereine liefde

 

 

(2005; novelle)

 

Plaats van handeling: Holland en Spanje.

Tijd van handeling: 16e eeuw.

Onderwerp: Marnix, een Haagse wiskundige en architect, komt in dienst van Filips II van Spanje, raakt verliefd maar verliest zijn geliefde aan de koning. Op het eind van hun leven stelt Marnix met enige verbazing vast dat hij altijd trouw gebleven is aan de vorst.

Gran Café Boulevard

 

 

(2003; roman)

 

Plaats van handeling: Noord-Spanje en het Zuid-Hollandse plassengebied.

Tijd van handeling: jaren 50 van de twintigste eeuw.

Onderwerp: een oplichter en vervalser, Alexander Rothweill, raakt verliefd op een van zijn slachtoffers, de Spaanse Pili Eguren. Zij krijgen een relatie, maar moeten Franco- Spanje ontvluchten en komen terecht op de bouwvallige boerderij van zijn broer, die alleen  in vleermuizen geïnteresseerd is.

 

Nominatie Libris Literatuur Prijs.

Franklin

 

 

(2000; roman)

 

Plaats van handeling: Noord-Siberië en Den Haag.

Tijd van handeling: jaren 70 van de twintigste eeuw.

Onderwerp: Franklin is door zijn ouders in de steek gelaten. Hij probeert een balans te vinden tussen zijn agressiviteit en zijn rijke fantasie. Met de hulp van zijn grote liefde Michelle wil hij zijn leven weer op de rails krijgen.

 

Libris Literatuur Prijs 2001

Inktaap scholieren Prijs

Gods eigen kleinzoon

 

 

(1996; verhalen)

 

In deze bundel staan onder andere de verhalen Gods eigen kleinzoon en Onze sprakeloze volwassenheid. Beide spelen zich af in Noord-Spanje, het eerste rond 1800, het tweede rond 1960. Het eerste verhaal gaat over een doofstomme jongen die door de waardin tegen de agressieve dorpelingen wordt beschermd; het laatste is een liefdesverhaal tussen een Hollandse jongen en een Spaans meisje.

Nachtkwartier

 

 

(1995; roman)

 

Plaats van handeling: Turkije.

Tijd van handeling: jaren 80 van de twintigste eeuw.

Onderwerp: een Nederlandse officier, kind van een Turkse vader en een Hollandse moeder, blijft na een militaire missie in Turkije, laat zijn vrouw en zijn zieke moeder in Nederland wachten en trekt met een Turkse en haar twee kinderen door het land.

 

Nominatie Libris Literatuur Prijs

Oorlogstuinen

 

 

(1992; verhalen)

 

In deze bundel staat onder andere het verhaal Oorlogstuinen dat handelt over de fantasieën van een jongen in de jaren ‘50 in het Haagse kapot gebombardeerde Bezuidenhoutgebied.

 

Geert Jan Lubberhuizen Prijs 1992

PROZA

© Loek Muntz   [bew:05 11 2020